29 دی 1403
logo

دانشگاه علوم پزشکی تهران

مرکز تحقیقات جراحی های فک و صورت

  • تاریخ انتشار : 1402/10/27 - 10:28
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 21
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

بررسی رابطه میزان EGF بزاق , Fe سرم و تظاهر مارکر CD34 با stage وgrade بیماران مبتلایان به اسکواموس سل کارسینومای دهان

خلاصه ضرورت اجرای طرح


تشکیل عروق خونی مانند آنچه در شرایط فیزیولو ژیک در سلولها اتفاق می افتد در رشد و گسترش سلولهای تومورال وسرطانی نقش بسیار مهمی ایفا می کنند. به گونه ای که رشد توده تومورال بیش ازmm ۱-۲ امکانپذیر نیست (۱). مطالعات بسیاری در این زمینه صورت گرفته است برای نخستین بار در سال ۱۹۴۵ ,Algire و سپس Folkman مطرح ترین مطالعات را در زمینه تشکیل عروق خونی در داخل تومور وارتباط آن با رشد تومور را بررسی کردند (۱-۳). آنژیوژنز در سرطانها می تواند تعیین کننده مشی تومور و مرتبط با پیش آگهی ضعیف تر آن باشد که به واسطه میانگین تعداد عروق رنگ پذیرفته (MVD) توسط آنتی بادی نشانگر سلولهای اندوتلیالی مشخص می شود (۷-۱۳). با این وجود نتایج بدست آمده از مطالعات موجود تفاوتهایی را در زمینه ارتباط بین آنژیوژنز و فاکتورهای کلینیکوپاتولوژیک ومشی سرطانها نشان می دهد و اسکواموس سل کارسینومای دهان (SCC) نیز از این امر مستثنی نیست (۱۴-۲۰).
CD۳۴ گیلیکوپروتئین غشایی گلیکوزیلات تیپ I از خانواده سیالوموسین با وزن ملکولی kDs ۱۰۵-۱۲۰ است (۲۱) . آنتی بادی Anti-CD۳۴ به سیالوپروتئین غشایی متصل می شود و قادر به مشخص کردن سلولهای اندوتلیالی از حالت پیش ساز تا تمایز یافته است (۳و۲۲). با توجه به اهمیت نقش آنژیوژنز در تعیین مشی سرطان در ارگانهای مختلف و نتایج متفاوت حاصله و نیز محدود بودن مطالعات در این زمینه بر روی SCC دهان نیاز به مطالعه بیشتری در این مبحث احساس می شود تا شاید مشی درمان سرطان اولیه تعیین گردد.امروزه فاکتورهای متعددی برای تشخیص سرطان ها مورد بررسی قرار میگیرند. آهن، مس و سلنیوم سرمی جهت فعالیتهای بسیاری از آنزیم ها ضروری هستند. ممکن است تغییرات میزان این بیومارکرها با پاتوژنز scc مرتبط باشد. اهمیت این موضوع برای اولین بار توسط Schwartz مطرح شد. البته این موضوع جنبه درمانی ندارد ولی در تشخیص و روند سرطان موثر است (۲۳).
از فاکتورهای دیگری که ممکن است در تشخیص SCC موثر باشد تغییرات ترکیبات بزاقی است. در مطالعات قبلی بر روی میزان فاکتور رشدی اپیدرمال (EGF) و تغییرات آن در بزاق بررسی شده است. EGF ۵۳-آمینواسیدپلپپتید است که منبع اصلی آن غدد بزاقی می باشد. در سرم این فاکتور توسط کلیه ساخته می شود. تغییرات EGF ممکن است در scc دهان مشاهده شود از طرفی با پیشرفت این سرطان مرتبط باشد (۲۴). درحال حاضر اسکواموس سل کارسینومای سر و گردن (HNSCC) ششمین سرطان شایع درجهان است شایعترین سرطانی است که در دهان بوجود می آید و ازنواحی مختلف دهان منشاء می گیرد .تشخیص بموقع و سریع آن می تواند امید به زندگی را در بیماران مبتلا افزایش دهد.(۱و۲)
بروز متاستاز به غدد لنفاوی باعث تضعیف پیش آگهی و کاهش امید به بقا می گردد. البته عوامل زیادی در تعیین پیش آگهی سرطان موثرند .
تعدادی از این عوامل عبارتند از :
۱.محل ضایعه : امید به بقای ۵ ساله درمورد کارسینوم لب پایین حدود ۹۰% ، قدام زبان ۶۰% ، خلف زبان ، کف دهان ، تونسیل ، لثه و کام سخت ۴۰% و درکام نرم ۳۰-۲۰% است.
۲.Stage : از Stage I تا Stage IV امید به بقا از ۹۱% تا % ۶/۳ کاهش می یابد.
۳. Grade : اعتقاد براینست که این فاکتور در ناحیهء داخلی تومور نمی تواند تعیین کننده پیش آگهی باشد بلکه Grade بوردر مهاجم ضایعه تعیین کننده پیش آگهی است.
۴. عمق تهاجم: در مطالعات مطرح شده بخصوص روی کارسینوم لب تحتانی عمق نفوذ سلولهای سرطانی بعنوان فاکتوری در تعیین پیش آگهی تومور ذکر می شود. عمق نفوذ بیش از ۶mm که خود با ایجاد متاستاز به لنف نودهای ناحیه ای مرتبط است باعث تضعیف پیش آگهی تومور می گردد. (۶و۵و۴و۱)
۵.واکنش دسموپلاستیک : این عامل درکارسینوم لب نشانه احتمال بالاتر ایجاد متاستاز است.
۶. ائوزینوفیلی بافت : این فاکتور در صورت وجود ، عامل مطلوبی برای تعیین پیش آگهی بهترضایعه است.
۷. درگیری لنف نود: همانطور که ذکر شد درگیری گره های لنفاوی در تعیین Stage بیمار نقش اساسی دارند ازطرفی درصورت انتشار تومور به خارج از کپسول لنف نود امید به بقا شدیداً کاهش می یابد. (۱)
از آنجاییکه stage و gradeاز عوامل مهم تعیین کننده پیش آگهی بیمار است , بررسی فاکتورهای تاثیرگذار بر این دو عامل حائز اهمیت است .
با توجه به اهمیت موضوع بر آن شدیم تا به بررسی بیماران مبتلا به scc دهانی بپردازیم وبر روی سرم بیماران, بزاق و تومور خارج شده بترتیب EGF,Fe و CD۳۴ را تحت بررسی قرار دهیم.

مجری: عطا قراجه ای

سال شروع: 1391

وضعیت طرح: بایگانی شده دانشکده/مرکز (طرح)


  • گروه خبری : کارشناس طرح ها,طرح های پژوهشی
  • کد خبر : 256923
مدیر سیستم
تهیه کننده:

مدیر سیستم

متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه